29.11.2016

Predsednica Ustavnog suda Republike Kosovo, gđa Arta Rama-Hajrizi, je u utorak, 29. novembra 2016. godine, u društvu zamenika predsednika Suda, g. Ivana Čukalovića i sudije, gđe Selvete Gërxhaliu-Krasniqi, dočekala evropskog stručnjaka za ustavno pravo i ujedno šefa Katedre za javno pravo na Univerzitetu u Regensburgu u Nemačkoj, g. Rainer Arnold.

Tokom razgovora, predsednica Rama-Hajrizi je upoznala profesora Arnolda o dosadašnjem radu Ustavnog suda, trenutnim izazovima u njegovom funkcionisanju i zakonskim reformama koje se sprovode u cilju unapređenja ustavnog sistema u Republici Kosovo.

Predsednica je naglasila i napredak koji je postignut u efikasnijoj zaštiti ljudskih prava u zemlji, u skladu sa evropskim standardima, zahvaljujući pre svega primeni sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava pri razmatranju zahteva u Ustavnom sudu.

Predsednica Rama-Hajrizi se u nastavku zahvalila profesoru Arnoldu na pruženom doprinosu u uspostavljanju odnosa saradnje između Ustavnog suda Kosova i Univerziteta u Regensburgu, kao i na njegovom angažovanju u organizaciji zajedničkih projekata između ove dve institucije u oblasti ustavnog pravosuđa.

Profesor Arnold je čestitao predsednici Rama-Hajrizi na dostignućima institucije kojom ona rukovodi i izrazio uverenje da razvoj ustavnog sudstva predstavlja bitan preduslov za demokratski razvoj svake zemlje.