14.07.2017

Sudija Ustavnog suda Republike Kosovo, gđa Gresa Caka-Nimani, je 10-13. jula 2017. godine učestvovala na 5. Konferenciji Svetskog foruma pravde koja je održana u Hagu, Holandija.

Pored učešća u trodnevnoj konferenciji sa međunarodnim karakterom, sudija Caka-Nimani je takođe učestvovala u diskusiji održanoj u veću na temu: „Konstitucionalizam u post-konfliktnim društvima“, koju je vodio g. Tom Ginsburg, profesor međunarodnog prava i političkih nauka na Univerzitetu u Čikagu, a istovremeno i član Akademije nauka i umetnosti SAD-a.

U diskusiji sprovedenoj o konceptima i aktuelnim trendovima u vezi sa procesima konstitucionalizma u post-konfliktnim društvima, sudija Caka-Nimani je, između ostalog, predstavila pred akademicima ustavnog prava prednosti i slabosti međunarodnog procesa konstitucionalizma u Republici Kosovo.

Svetski forum pravde je međunarodna organizacija u oblasti vladavine prava, koja okuplja lidere zajednice, stručnjake iz ustavnog prava i drugih oblasti širom sveta u cilju razmene iskustava da bi se istražile strategije i pronašla najbolja rešenja za unapređenje mira i pravde u svetu.