09.11.2016

Predsednica Ustavnog suda Republike Kosovo, gđa Arta Rama-Hajrizi, primila je, u sredu, 9. novembra 2016. godine, delegaciju iz Venecijanske komisije, sastavljenu od gđe Tanje Gerwien, predstavnica Departmana za ustavnu pravdu u Venecijanskoj komisiji, g. Cirila Ribičića član predstavnik Slovenije, i g. Pere Vilanova Trias, član predstavnik Andore u Venecijanskoj komisiji.

Tokom razgovora, predsednica Rama-Hajrizi je upoznala goste o dosadašnjem radu Ustavnog suda, uticaju njegovih odluka ne samo u oblasti ustavnog pravosuđa, saradnji sa drugim međunarodnim institucijama, kao i naporima za članstvo u Konferenciji evropskih ustavnih sudova.

Ona je istakla odličnu saradnju koju Ustavni sud nastavlja sa Venecijanskom komisijom, naglašavajući uzajamne posete na najvišem nivou, kao i kontinuirani doprinos Suda da odgovora na različita ustavna pitanja podneta na Forumu Venecije.

Tokom razgovora obe strane su razgovarale o važnim pitanjima u vezi sa podnošenjem zahteva Venecijanskoj komisiji, kao i značajnoj savetodavnoj ulozi koju ova institucija ima u procesima ustavne reforme i izborne reforme država članica.