Obaveštenje za medije

Obaveštenje za medije

30 Juni 2017

U nastavku je govor predsednice Ustavnog suda Republike Kosovo, gđe Arta Rama-Hajrizi, na ceremoniji obeležavanja 241. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, organizovanoj od strane Ambasade SAD-a u Prištini:         

Poštovani ambasadoru Delawie,
Poštovana gđo Kimble Delawie,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,


Osećam se veoma počastvovana i privilegovana da se obratim na vaš poziv u ime Republike Kosova ovoj poštovanoj publici i da zajedno obeležimo ovu godišnjicu nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država. Danas slavimo u najnovijoj državi u Evropi, koja je ostvarila svoju slobodu i nezavisnost žrtvovanjem svoga naroda i uz snažnu podršku američkog naroda. Dakle, mi danas ovde proslavimo obe - Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država i prijateljstvo među nama.

SAD nije samo inspiracija za nas, već i podsećanje da sticanje nezavisnosti nije i ne može biti cilj sam po sebi. Naprotiv, SAD je - kao što je danas poznajemo, rezultat kontinuiranog napora američkog naroda da stvori ovo društvo što otvorenijim, demokratsko, razvijeno i bolje za sve.

Amerika je najbolji primer da proces izgradnje države nikada ne prestaje. Kontinuiran napor svih generacija da daju smisao nezavisnosti i da ožive državu, čini da svaki građanin i političar među različitim generacijama dobije priliku da da svoj doprinos u stalnom procesu izgradnje države.

Još uvek nije navršena dekada od istorijskog trenutka kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost. Vreme istorijskih dostignuća za Kosovo nije završeno. Naprotiv, sada svako dostignuće, svaki napredak, svaki razvoj čini istoriju, dakle, svaka generacija mora osetiti na svojim plećima odgovornost da da svoj značajan doprinose za izgradnju naše zemlje, što, između ostalog, postaje moguće samo jačanjem vladavine prava.

Vladavina prava je jedna od osnovnih premisa na kojima se gradi američki ustavni sistem. Čak je i Ustav kosova izgrađen na istoj premisi - niko nije iznad zakona i svi, bez izuzetka, su pod njegovom kontrolom. Realizacija ove premise u potpunosti je, međutim, i dalje daleko od željenog. Ovaj izazov treba da nam posluži kao vodič za tačno određivanje ciljeva i koraka za jačanje naše države.

Kosovo ima Ustav koji, prvo, odražava najviše standarde principa moderne demokratije, zaštite osnovnih prava i sloboda građana i odražava najbolje prakse podele vlasti. Ustavni sud Republike Kosovo radi svaki dan sa najvećom posvećenošću da štiti ove ustavne vrednosti. Sprovođenje ovog mandata je moj glavni zadatak kao predsednice Suda i sudija, kao sastavni i odlučujući deo ove institucije.

Štaviše, zaštita ustavnosti i zakonitosti treba da bude obaveza svake državne institucije, svakog državnog službenika i svakog građanina naše Republike. Primer Sjedinjenih Država odražava uspehe koji se mogu ostvariti kada je vladavina zakona osnov na kome se gradi društvo. U ostvarivanju ovog cilja, imamo podršku američke države i mnogih drugih prijatelja Kosova. Ovo, takođe, dugujemo građanima Kosova, njihovom žrtvovanju i nadi za bolju budućnost.

Na kraju, Amerika nas uči da društvo ne definišu problemi sa kojima se suočava, već način kako ove probleme rešava ovo društvo. Način na koji prepoznajemo i rešavamo naše probleme je najbolji pokazatelj da li naša demokratija funkcioniše.

Naša zemlja je sada pred drugim testom svoje demokratije. Među testovima funkcionisanja demokratskog društva je i stvaranje institucija koje proizilaze iz izbora, odnosno prevod ustavnog mandata u reprezentativne institucije koje su u službi naroda i koje su odgovorne narodu. Ustavna pravila treba tumačiti u cilju stvaranja institucija i ona ne mogu da služe kao izgovor za stvaranje prepreka u procesu uspostavljanja ustavnih institucija proizašlih iz izbora.

Uspešno prevazilaženje ovog testa će biti dodatni pokazatelj za održivost demokratije na Kosovu. Dodatni pokazatelj posvećenosti svih institucija Kosova da se poštuje i ojača vladavina prava.

Samo preko poslednje navedenog, budućnost Kosova će obećati blagostanje za svoje građane. Samo u zemlji u kojoj preovladava vladavina prava, mi ćemo slaviti našu godišnju nezavisnost sa ponosom, kao što slave večeras naši američki prijatelji.

Nadam se da će Sjedinjene Američke Države i njen narod nastaviti da budu „svetionik nade“ za Kosovo i za sve ostale narode sveta.

Da budete blagoslovljeni zauvek!

 • KI 29/16

  Ocena ustavnosti presude Rev. br. 236/2015 Vrhovnog suda Kosova od 5. oktobra 2015. godine

  15.11.2017
 • KI 121/16

  Ocena ustavnosti presude Vrhovnog suda Republike Kosovo Rev. br. 123/16 od 6. juna 2016. godine

  09.11.2017
 • KI13/17

  Zahtev za ocenu ustavnosti presude CA. br. 3442/2016 Apelacionog suda Kosova od 10. oktobra 2016. godine

  03.11.2017
 • KI 100/16

  Ocena ustavnosti presude br. GSK-KPA-A-97/2014 Žalbenog veća Vrhovnog suda Kosova za Kosovsku agenciju za imovinu od 19. februara 2016. godine

  03.11.2017
Adresa

Ulica: "Perandori Justinian", nr. 44.
10000, Prishtine

TEL:

+381 (0)38 60 61 62

Mob:

+377(0) 45 200 595
+377(0) 45 200 576

Fax:

+381(0)38 60 61 70

e-mail: